Uprawa

Drzewko kawowca ma ciemnozielone i błyszczące liście. Jednak drzewko owocuje dopiero po 4- 6 latach od zasadzenia i jest przycinane do dwóch metrów dla wygody zbierania owoców. Na takim drzewku mogą rosnąć dojrzałe i niedojrzałe owoce. Drzewo kawowca ma delikatne biały kwiaty, które pachną podobnie do pomarańczy. Kawa wymaga szczególnych warunków dlatego uprawiana jest głównie w okolicach równika. Drzewa nie mogą stać w pełnym słońcu i nie tolerują niskich temperatur oraz wahań poziomu opadów. Owoce kawowca przypominają wiśnie. Dojrzałe owoce mają ciemnoczerwony kolor, a ich miąższ jest słodki i zawiera dwie pestki, czyli ziarenka okryte łuską zwaną pergaminem. Pod łuską znajduję się jeszcze jedna osłonka tzn srebrna skórka. Kawa uprawiana jest często w obszarach górskich dlatego stosowanie mechanicznych kombajnów nie jest możliwe i dojrzałe owoce są zbierane ręcznie. Drzewka dają średnio od 2 do 4 kilogramów owoców i dobry zbieracz może ich zerwać do 90 kilogramów dziennie.