Obróbka ziaren

Po zebraniu owoców, ziarna trzeba usunąć z dojrzałego miąższu i może się to odbywać na dwie metody obróbki
 I Metoda sucha
Pierwszy sposób na sucho. Polega ona na osuszeniu całego owocu wiśni, przebraniu dojrzałych i przejrzałych owoców, a także oczyszczenia go z gałązek i resztek gleby. Następnie układane są na słońcu i suszone prze 2-3 tygodnie. Gdy pokażą się ziarna wrzuca się je do łuszczarek, które usuwają suchą już otoczkę pergaminową. Jest to metoda najstarsza i wręcz pierwotna.
II Metoda
Drugą metodą częściej wykorzystywaną jest metoda mokra. Najpierw owoce umieszczone są w maszynach do oddzielenia miąższu. Potem moczy się je w wodzie i ok. doby poddaje fermentacji. Po spłukaniu strumieniem wody, która oczyszcza je z warstwy ochronnej, zostają rozłożone na matach do wysuszenia lub robi się to w specjalnych suszarkach. Następnie maszyna do złuszczania pozbywa ziarna łuski pergaminowej i srebrnej skórki pod którą jest zielone ziarno.