Gatunki

Dwa główne gatunki to Arabica i Robusta. 
Arabica to najpopularniejszy i najlepszy gatunek kawy. Został odkryty i uprawiany w Jemenie, a rośnie w najwyższych partiach gór. Obecnie uprawiana jest w Afryce, Ameryce południowej i Azji. Roślina potrzebuje dużo słońca i wysokiej wilgotności. Arabica to roślina samozapylająca się. Charakteryzuje się twardymi ziarnami o podłużnym kształcie i zielonkawym zabarwieniu. Jest znacznie słodsza i delikatniejsza niż ziarna Robusty. Arabica  daje piękny aromat czekolady i przypraw korzennych.
Robusta to kawa, która została odkryta dopiero w XIX wieku i jest rośliną znacznie bardziej wytrzymałą niż Arabica.Robusta to małe drzewo, które rośnie do 10 metrów wysokości. Rośnie szybciej i w mniej sprzyjających warunkach. Robusta jest znacznie bardziej gorzka, ale za to jest zawartość kofeiny jest wyższa niż Arabici i dlatego ma bardziej pobudzające działanie. W naparach stosuje się Robuste raczej jako dodatek np. w 30% do 70% Arabici aby zachować delikatny smak i wzmacniające działanie kofeiny. Kawa Robusta daje także bardziej kremową i gęstą piankę.